О! Спасибо за информацию Думаю, будет много ценных документов на всю округу. Вы можете быть правы Или может дайте прямую ссылку - попробую открыть У меня есть подруга, которая работает в этом архиве, может быть, она поможет мне его найти. Я благодарен вам за помощь – вы здесь отлично справляетесь!
LCVA f. 1181 Rada Notarialna w Wilnie 1934-39 LCVA f. 1191 Archiwum notarialne w Wilnie 1923-33, 1938
Vilniaus apygardos teismas (Sąd Okręgowy w Wilnie) LCVA f.129 /6/ 748 Личное дело Владислава Кузьминского (Władysław Kuźmiński)
Tak. Bravo Dmitrij! To ten człowiek i te akta przeglądałem wszystko Dziwne - bo są akta Jana Bohdanowicza - a on umarł 1909 (?) Myślisz, że jest szansa znaleźć tego Kuźmińskiego z innych roczników? Ty umiesz czytać po litewsku? (jeśli tak to szacunek ))
А какое дело Вы хотите найти? О чём? Если о купле-продаже земли или завещание, то ещё можно посмотреть LCVA F. 130 Vilniaus apygardos teismo ipotekos skyrius (Wydział Hipoteczny Sądu Okręgowego w Wilnie)
Matko, dopiero to zobaczyłem ! Dziękuje Dimitr. Zatem wybieram się pilnie do Wilna, nim wejdą tam sowieci....
В Центральном Государственном архиве Литвы (LCVA), фонд 1166 "Нотариусы города Вильно", есть дела, которые вёл Владислав Кузьминский (Władysław Kuźmiński). LCVA f.1166 ap.1 LCVA f.1166 ap.2
Dziękuję Dmitri. Bardzo cenne sygnatury. Czy to jest dostępne w sieci?? Obawiam się, że trzeba tam jechać. Jak będę w Wilnie czy coś dla Ciebie mogę znaleźć?
Dimitri, mam pytanie czy masz jakiś wgląd w źródła dotyczące powiatu Ihumień ? szukam informacji o majątku Czarnowo / Czarnowa ? https://maps.app.goo.gl/SGkigT3p1Xw5Yf448 może jest jakieś historyczne forum powiatowe? nie mogę nic znaleźć w sieci po rosyjsku lub białorusku byłbym szalenie wdzięczny za informacje
Вот, что даёт система "Дапаможнік" об этом Чернове. Чернова Назва (бел.) Чарнава Название (рус.) Чернова Варыянты Черново Раён Чэрвеньскі Павет (XVIII ст.) Менскі Маёнтак (XVIII ст.) Ігумен Уласнік (XVIII ст.) віленскі біскуп Имение (до 1863 г.) Рудня Черновая Владелец (XIX в.) Веренько Приход (прав., XIX в.) Гребенский Уезд Игуменский Волость Гребенская Приход (прав., нач. XX в.) Гребенский Тип Деревня Сельсовет (1981 г.) Руднянский Сельсовет (2011 г.) Руднянский А это из Википедии.
В декабре 1904 г. Генрих Лампрехт пожертвовал 1 рубль на усиление военного флота. "Виленские губернские ведомости" №4 от 12 января 1905 г.
Tak, to dobre) dziękuję! Czernowo historia jest taka: było 3 braci Henryk - Wiazyń u Giecewicza Karol - majątek Lemno k./ Błoń (Puchowicze) droga na Hydre - Bołocza / w pow. Ihumień i EMIL Lamprecht, on w 1911-12 dostał posadę w majątku Czarnowo prawdopodobnie rządca - administrator miał żonę Izabelę Tyszko z Wiazynia + 4 dzieci Lamprecht wspomnienia mówią, że po rewolucji został w ZSRR i pracował jako kierownik kołchozu Czernowo mi się wydaje, że nie pozwolili mu wrócić co prawda - istnieje poszlaka, że wrócił do Polski ok 1930 bo znajdujemy go (chyba?) na zdjęciu z odsłonięcia kaplicy w Ilji !!! nie mam o nim żadnej wiedzy po pierwsze - chciałem potwierdzić że tam był po drugie - może zachowały się dokumenty z czasów ZSRR i jego nazwisko tam występuje? czy jest jakaś szansa odnaleźć te dzieci Lamprecht? w mińsku ZSRR ? na zdjęciu czarno białym Tych trzech jegomości po prawej w czarnych garniturach Od prawej - Karol, Henryk i najprawdopodobniej Emil Dla porównania z 1900
В газете "Савецкая Беларусь" № 230 от 09.10.1927 г. есть статья о крестьянских бунтах (неповиновении) в предверии октябрьской революции 1917 г. Автор пишет, что в августе 1917 г. "... Лампрехт, Толочко и Гордон из Минской губернии, сообщали Минскому губернскому комиссару, что крестьяне, под влиянием дезертиров и комитетов, вывозят зерно, сено и лес, оставляя свои поля неубранными". Не факт, что это Эмиль Лампрехт (управляющий имением Чернова). У Кароля тоже была земля в Минской губернии (Лемно).
Газета " Kurjer Litewski" № 130 1915 г. пишет о любительском представлениии, которое прошло в имении Вязынь Гечевичей. Средства собранные на представлении (192 рубля) были переданы виленскому польскому комитету жертв войны в Королевстве Польском.
tak, tak, mam to już od dawna. Dziękuję. Ja już wszystkie gazety przejrzałem z Wilna (razem z Panią Agnieszką na pół ) Więc o Wiazyniu wiem bardzo dużo a ten artykuł w gazecie „Savetskaya Belarus” to zapewne dotyczy również Henryka. On był rządcą administratorem u Giecewicza więc musiał formalnie takie okoliczności zgłaszać Karol był "małym" właścicielem 50 - 70 ha więc to nawet nie majątek A może Emil? kto wie? Dziękuję za Twoją pracę...