Здравствуйте! Подскажите, пожалуйста, где можно поискать судебное дело деда. В 1943-1945 он опоздал на призывной пункт, был осужден и отбывал наказание в районе Мончегорска. Хотелось бы опровергнуть или подтвердить эту информацию. КГБ на запрос не отвечает, Молодечненский зональный архив информацией не располагает, куда еще можно обратиться?
Попробуйте в такое же учреждение обратиться, но по Мурманской области. А дальше в зависимости от того кем осужден уже и дело можно искать. Ну или такой информации возможно Вам будет достаточно. Я запрос отправлял бумажным письмом. К запросу прикладывал ксерокопии документов подтверждающих родство (нотариально не заверял). Ответят не очень быстро (вроде мне пару месяцев пришлось ждать).
Спаздніўся на прызыўны пункт дзе? Дзе быў гэты "прызыўны пункт"? Калі спаздніўся? Напрыклад, у ваенным білеце дзеда дата прызыву - 22 чэрвеня (июня) 1941 г. А праз тыдзень немцы ўжо бралі Мінск і Беларусь апынулася пад акупацыяй да 1944 г. Таму наступныя прызывы ў Беларусі адбыліся толькі ад 1944 г. Калі справу Вашага дзеда разглядалі ў грамадскім судзе і гэта Мінская вобласць, то спрабуйце з'вяртацца у Мінскі абласны архіў на вул. Казлова Там ёсць судовыя справы. Напрыклад: фонд: 408 "Народный суд 2-го участка Высшего суда БССР г. Минска"
У 1944 гэта была Мадзечненская вобласць, Дунілавіцкі раен. Падрабязнасцей справы я не ведаю, дзед не любіў размоў на гэтую тэму. Срод радні кажуць што быў 16-гадовы, дурны, загуляў ды раніцай заспаў і не явіўся на збор. Таму не ведаю які там быў суд, але паспрабую звурнуцца ў абласны архіў. Дзякуй за ідэю.
Дык ён быў непаўнагадовы? Што тады гэта быў за збор (прызыў)? Хутчэй за ўсё судовыя справы пасля скасавання Маладзечанскай вобласці трапілі ў Мінскі абластны. Ёсць справы і районных судоў. Напрыклад: Фонд 417 "Заслаўскі районны суд". Але, калі быў там летась, то здалося, што спецыялістаў па дапамоге ў пошуку ў іх няма. Усё рабі і здагадвайся сам. Або шукай таго, хто гэтым займаецца прафесійна, але гэта дорага.
У райцэнтры. Ня ўсіх паспелі мабілізаваць у чэрвені 1941г. Майго дзеда з-пад Войстама, на мяжы Смаргонскага і Вілейскага раёнаў таксама мабілізавалі ў 1944г (у 32 гады). Пэўна, ў ваенны час, пасля вызвалення ад акупацыі, спазненне ў ваенкамат лічылася крымінальнай справай.
Мобилизовали и такой возраст тоже. Для примера. Клинцовский район Брянской области освободили в середине сентября 1943 года, а уже 6 октября мобилизовали юношей 1926 год рождения 16-17 лет. Среди них был мой дядя, по спискам, приблизительно, чуть более 100 человек этого года рождения. Может было больше, если еще отправляли в другие части. 29 июля 1944 года будучи сержантом, помощником командира взвода, он погиб у хутора Конские Горы в Семятическом районе Бресткой области, ныне территория Польша.