Poszukuję członków rodziny, przodków z Baranowicz i okolic. Moi pradziadkowie: Bronisław Piotrowski syn Jana urodzony 20 Września 1911 roku w miejscowości Rusiny (żona Jana-Maria) oraz Maria Silicka córka Michała urodzona 14 Luty 1913 roku w miejscowości Rusiny. (żona Michała-Bronisława) Dzieci: Maria Piotrowska urodzona 14 Października 1942 rw miejscowość Krzyżyki ochrzczona tego samego roku w Baranowiczach przez ks. Bronisława Wieliczko, rodzina chrzestni Feliks Silicki i Jadwiga. Jdwiga Piotrowska urodzona 01 Luty 1941r. w miejscowości Lida. Henryk Piotrowski urodzony 17 Marca 1950 r. Mieczysław lub Bronisław Piotrowski - nie mam danych ani transmisji, żyje/mieszka w Polsce w Gorzowie Wielkopolskim. Był jeszcze Tadeusz Piotrowski - zmarły jako dziecko w Gorzowie Wielkopolskim. Z opowieści nieżyjącej już babci pamiętam, że po wojnie przesiedleni byli do Gierczyna koło Giebułtowa, następnie przesiedlili się do Gorzowa Wielkopolskiego. Brat Bronisława lub Jana emigrował do USA- uciekał przed czymś. Niestety więcej nie pamiętam... Mam wybrane dokumenty z Urzędu Stanu Cywilnego zupełny odpis urodzenia Marii Piotrowskiej oraz zupełne akty zgonu Bronisława Piotrowskiego i Marii Silickiej. Czekam na informację z Archiwum Państwowego, być może tam coś wygrszebią.
Dziś otrzymałam odpowiedź z Archiwum Państwowego w Gorzowie Wlkp: ,,Szanowna Pani, uprzejmie informujemy, iż miejscowość Rusiny nie leży na terenie działania naszego Archiwum. W związku z tym nie jest możliwe odszukanie aktów urodzenia na nazwiska Maria Piotrowska z domu Silicka, urodzona w 1913 roku oraz Bronisław Piotrowski, urodzony w 1911 roku. Ponadto informujemy, iż w naszej bazie danych nie odnaleziono wpisów dotyczących wyżej wymienionych osób. Informujemy również, iż na stroni internetowej www.szukajwarchiwach.gov.pl dostępne są inwentarze zespołów archiwalnych przechowywanych w archiwach państwowych."
Nie mam najmniejszego pojęcia czy to mój przodek, ale sądzę że nie, Bronisław urodził się w 1911 roku w Rusinach,a jego ojcem był Jan. Ten ze świadectwa urodził się w 1917 roku.